LIIKKUVA VARHAISKASVATUS-OHJELMA

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaa toteutetaan oman yksikön lähtökohdista, pienten askelten ideologialla sekä jatkuvan kehittämisen mallia hyödyntäen. Ohjelma tarjoaa työkaluja, hyviä käytäntöjä ja tutkittua tietoa.

Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelma on maksuton valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Vuonna 2015 julkistetun ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle liikkumisen ilo sekä riittävä päivittäinen fyysinen aktiivisuus. Ohjelman nimi oli vuoteen 2020 saakka Ilo kasvaa liikkuen.




MITEN LIIKKUVA VARHAISKASVATUS-OHJELMA NÄKYY MUURAMESSA?

Muuramen Liikkuva varhaiskasvatus-ohjelmaa suunnittelee, toteuttaa ja arvioi Muuramen oma LIVAKKA-tiimi (liikuntatyöryhmä). LIVAKKA-tiimiin kuuluu joka päiväkodista yksi henkilö. Puheenjohtajana ja koordinoijana toimii varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori. Tiimiin kuuluu myös varhaiskasvatus johtaja, liikuntajohtaja sekä yksi päiväkodin johtaja ja yksi varajohtaja.

Jokainen Muuramen päiväkoti on osallistunut Liikkuva varhaiskasvatus-ohjelmaan ja sitoutunut siihen. Ohjelman ydin tuodaan esille koko varhaiskasvatushenkilöstölle, jotta henkilöstö tietää, mistä ohjelmassa on kyse. 

Syksyllä 2023 jokaiseen yksikköön tehdään "Nykytilan arviointi", jonka perusteella päätetään ensimmäiset pienet askeleet liikkeen lisäämiseksi. Jokainen yksikkö valitsee itselleen niin pienen kehityskohdan, jotta se näkyy heti lisääntyvänä liikkeenä. Esimerkiksi "siirtymiin lisää liikettä" on ratkaistu taloissa ottamalla käyttöön siirtymäpussi. Keväällä 2024 teemme yksiköiden kanssa uudet nykytilan arvioinnit, jossa peilaamme tuloksia syksyyn ja otamme tästä suuntaviivat seuraavaa toimintavuotta varten. 

NYKYTILAN ARVIOINTI

Nykytilan arviointi varhaiskasvatukseen on maksuton työkalu ohjelmassa mukana oleville yksiköille toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Työkalua voi käyttää missä vaiheessa toimintavuotta tahansa. Suosituin ajankohta on ollut maalis–huhtikuu, jolloin arvioinnista saa parhaan hyödyn seuraavan toimintavuoden suunnitteluun.

Arviointityökalu auttaa varhaiskasvatusyksiköitä valitsemaan oikeat kehittämiskohteet. 


MITEN TAVOITTEISIIN PÄÄSTÄÄN?

Varhaiskasvatuksen tulisi mahdollistaa lapselle vähintään kaksi tuntia liikkumista joka päivä. Tähän tavoitteeseen päästään esimerkiksi seuraavia toimintoja hyödyntäen:

  • Leikit, pelit, ulkoilu ja retkeily.
  • Liikkumisen tuominen osaksi siirtymätilanteita.
  • Tilojen muokkaaminen ja välineiden antaminen vapaaseen käyttöön.
  • Lasten ideoiden ja toiveiden kuuleminen.
  • Johdon osallisuus ja kannustaminen aktiiviseen toimintakulttuuriin.
  • Henkilöstön liikunta- ja hyvinvointiosaamisen lisääminen.
  • Toiminnalliset vanhempainillat, perheliikuntatapahtumat ja kampanjat.
  • Liikunnan merkityksen puheeksi ottaminen perheiden kanssa.
  • Aktiiviset matkat ja perheen yhteinen liikkuminen. (liikkuvavarhaiskasvatus.fi)


OHJELMAN TAPAHTUMAT JA KAMPANJAT

ARKISEIKKAILU

Arkiseikkailu on Liikkuva varhaiskasvatus ja Liikkuva perhe -ohjelmien yhteinen varhaiskasvatusyksiköille ja perheille suunnattu kampanja, jossa tutustutaan yhdessä lähiympäristöön. Perheet saavat bingoruudukon, jossa on erilaisia tehtäviä luonnon tarkkailuun ja liikkumiseen.

Kampanjan tavoitteena on kannustaa perheitä liikkumaan arkimatkoja lihasvoimin ja pysähtymään yhdessä ihmettelemään ympäristöä. Seikkailun voi toteuttaa joko matkalla kotoa varhaiskasvatukseen, lähtemällä ihmettelemään kodin lähiympäristöä tai vaikka kauppamatkalla. Kampanja tarjoaa varhaiskasvatusyksiköille konkreettisen työkalun varhaiskasvatussuunnitelman ja varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaiseen yhteistyöhön perheiden kanssa. Syksyllä 2023 kampanja pilotoidaan perhekeskuksiin.

LIIKKUMISEN INKLUUSION KÄSIKIRJA VARHAISKASVATUKSEEN

Käsikirja on suunnattu varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja sen tarkoitus on nostaa esiin ja keskusteluun jokaisen lapsen oikeutta liikkumiseen. Sisältö on rajattu yleisen tuen näkökulmaan ja se pohjautuu liikkumisen inkluusion tukemiseen, jolla tarkoitetaan sellaisia liikkumista edistäviä toimia, jotka soveltuvat kaikille ja edesauttavat jokaisen lapsen mahdollisuuksia liikkua osana varhaiskasvatuksen laadukasta perustoimintaa. Käsikirja tarjoaa työkaluja, ideoita ja vinkkejä liikkumisen inkluusion tukemiseksi varhaiskasvatuksen arjessa.

© 2023 Liikkuva Muurame - Varhaiskasvatus, Virastotie 8, 40951 Muurame

Anssi Saiha, Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori
 
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita