TALVILIIKUNTA

LUISTELUKOULU

1.kerta (kaatuminen ja nouseminen - tarvitaan pilli)

Aloitetaan vapaalla luistelulla. Aikuinen näyttää mallin oikeanlaisesta kaatumisesta (jalat eteen ja kädet ylös jäästä) ja polvien kautta ylös nousemisesta. Lapset kokeilevat kaatumista ja ylös nousemista omassa tahdissaan. Lopuksi leikitään metrontankkausleikkiä. Lapset ovat metroja, joilta loppuu polttoaine pillin soidessa. Metrot kaatuvat maahan. Aikuinen toimii tankkausautona ja käy tankkaamassa jokaisen metron koskettamalla kypärään. Tankattu metro jatkaa matkaa.

2.kerta (liuku)

Kerrataan kaatuminen ja ylös nouseminen leikkimällä metrontankkausleikki. Aikuinen näyttää perusliu`un ottamalla parin potkun vauhdin ja liukumalla sitten jalat vierekkäin eteenpäin. Kokeillaan perusliukua. Lapset keksivät omia liukuja joita kokeillaan yhdessä. Kokeillaan puuliukua (kädet ylhäällä), formulaliukua (pieni kyykkäys ja ratti kädessä, iso formula ääni), lentokoneliukua (kädet ja jalat X-asennossa tasapainoa jalalta toiselle vaihtaen, jotta lentokone kaartuu.) Taitavammat voivat kokeilla myös yhden jalan liukua ja kyykkyliukua. Lopuksi vapaata luistelua.

3.kerta (potku sivulle ja yhden jalan potku

Kerrataan edellisellä kerralla opitut liu`ut. Kokeillaan paikallaan seisten jalan sivupotkua siivoamalla jään pintaa terillä. Lapsen molemmille puolille tulisi kasautua pieni kasa lunta. Leikitään Kaarlon jalanjäljet- leikkiä. Lapset ovat Kaarloja ja kävelevät eteenpäin jalkaterät ulospäin kääntyneenä, mutta kantapäät lähekkäin toisiaan. Aikuinen näyttää yhden jalan potkun luistelemalla liikuntakartion merkittyä ympyrää vastapäivään. Näin oikea jalka potkii sivulle vasemman jalan liukuessa paikallaan. Kiinnitetään lasten huomio siihen, että näin luistellessa kuljetaan koko ajan ympyrää. Lapset kokeilevat luistella ympyrässä yhdellä jalalla potkien. Vaihdetaan suuntaa. Nyt vasen jalka potkii oikean liukuessa paikallaan. Leikitään lopuksi Kuka pelkää jäämiestä- leikkiä.

4.kerta (puoliaurajarrutus, tarvitaan punainen ja vihreä valo esim. lapiot)

Kerrataan aluksi yhden jalan potkut. Aikuinen näyttää puoliaurajarrutuksen (toisen luistimen kärki käännetään hieman sisäänpäin ja siirretään samalla painoa tälle jalalle). Lapset kokeilevat jarrutusta omassa tahdissaan. Leikitään lopuksi Kaisan lentotorni-leikkiä. Lapset ovat kentälle laskeutuvia koneita. Aikuinen toimii lentotornina ja näyttää punaista ja vihreää valoa lentokoneille. Punaisen valon syttyessä on jokaisen koneen pysähdyttävä mahdollisimman nopeasti. Vihreän valon syttyessä voi lentomatka jatkua.

5.kerta (aurajarrutus, tarvitaan kartiot)

Kerrataan puoliaurajarrutus leikkimällä Kaisan lentotorni- leikki. Aikuinen näyttää aurajarrutuksen. Kiinnitetään lasten huomio siihen, ettei jalkoja voi laittaa jarrutuksessa ihan yhteen, sillä silloin kaatuu. Suunnitellaan jäälle liikuntakartioista taitorata, jossa lapset pääsevät näyttämään oppimiaan taitoja.

Lähde: Seikkailujen eskari


HIIHTO

Ensin opetellaan, miltä suksilla seisominen ja liikkuminen tuntuu, ja sitten edetään pikkuhiljaa varsinaisen hiihdon opetteluun. Aluksi lapsen kanssa harjoitellaan kävelyä sukset jalassa. Vähitellen mukaan aletaan tuomaan potkuja ja liukua yhden suksen päällä.

Vain mallia ottamalla lapsi tietää, mitä suksilla ja sauvoilla on tarkoitus tehdä. Yhteisestä perheulkoilusta ei kannata kuitenkaan tehdä opetustuokiota, vaan ennemminkin harjoitella suksilla olemista, suksen liukua ja tasapainon hakemista vaikka erilaisten leikkien avulla.

Tasaisella alustalla hippaleikit ilman sauvoja, yhdellä suksella potkuttelu ja seuraa johtajaa -leikit kehittävät tasapainoa ja hiihtämisessä tarvittavia muita motorisia taitoja aivan huomaamatta, eivätkä tee pahaa aikuisellekaan. 

LASKUASENTO: 1) Sauvat kainaloihin (osoittaa suoraan taaksepäin eikä ylöspäin kohti taivasta). 2) Kyykkyasento 3) Kyynärpäät reisien päälle lähelle polvia.

AURAUS: 1) Suksen kärjet vastakkain aura-asentoon. Painetaan suksea maata vasten.

KAATUMINEN: 1) Jokainen kaatuu suksilla joskus. Kun lapsi ymmärtää, että pienet pyllähdykset kuuluvat lajiin ja kaatumista ja ylösnousua on harjoiteltu etukäteen, ei kaatuminen tunnu epäonnistumiselta.

Kaatumista kannattaa harjoitella yhdessä niin, että aikuinen näyttää mallia. Kellahdetaan yhdessä maahan sivulle, käydään hetkeksi köllöttelemään selälleen ja nostetaan suksen pohjat kohti taivasta. 

YLÖSNOUSU 1) Jos sukset solmussa, käänny selällesi. 2) Nosta suksen pohjat kohti taivasta 3) Käännä sukset vierekkäin vartalosi sivulle maahan ja nousen käsiesi avulla ylös.


TALVILEIKIT


TIMANTIT HUKASSA

Jäädytä värjättyä vettä jääpalamuotissa tai pakasterasiassa. Piilottakaa värikkäitä jääpaloja timantteina tai Afrikan tähtinä pihaan ja leikkikää aarteenetsintää.

AARTEENETSINTÄ

Laita suklaamunan sisältä löytyvään keltaiseen yllätysrasiaan pieni led-valo. Voit myös käyttää jotain muuta lasi- tai muoviastiaa, jonka läpi valonhehku näkyy. Jos purkkiin mahtuu, sinne voi valon lisäksi piilottaa jotain muuta myös, kuten palapelin palasen. Piilota purkit luontoon, ja etsintä voi alkaa.

TASKULAMPPUHIPPA

Pimeällä ulkoillessa voi leikkiä taskulamppuhippaa. Hipalla on taskulamppu ja hän etsii piilossa olijoita. Kun valokeila osuu piilossa olevan kasvoihin, hänet on löydetty. Alue kannattaa sopia yhteisesti.

RISTINOLLA ULKONA

Piirtäkää lumeen tai maahan yksinkertainen kuuden ruudun ruudukko. Merkatkaa ristit kahdella risulla ja nollat kävyillä tai kivillä.

RANTALELUT

Rantalelut voivat tarjota hauskuutta myös talvipäivään. Istukaa uimarenkaisiin ja kisatkaa kohti maaliviivaa vain jalkoja apuna käyttäen.

LUMISOTA

Lapset rakastavat lumipallojen heittämistä, mutta lumisodassa on vaarana sattua vahinkoja. Vaihtoehtoisena muotona voi tehdä kaksi maalitaulua esimerkiksi vajanseinään ja puuaitaan, ja käydä lumisotaa niin että käydään tulittamassa vihollisen maalitauluun osumia.

METSÄNHALTIJA

Leikissä valitaan valtaistuin, josta metsänhaltija tarkkailee alamaisiaan. Muut leikkijät yrittävät lähestyä metsänhaltijaa eri suunnista hiipien puiden takaa tai ryömien maassa hiljaa. Tarkoituksena on päästä koskettamaan metsänhaltijaa tai valtaistuinta. Kun metsänhaltija näkee jonkun lähestyvän, hän huutaa tämän nimen. Silloin leikkijän täytyy palata omaan lähtöpaikkaansa tai mennä piiloon ja yrittää uudelleen. Jos joku onnistuu koskettamaan metsänhaltijaa tai valtaistuinta, valta vaihtuu.

LUISTELEMASSA

Voi pelata palloa, leikkiä seuraa johtajaa tai hippaleikkejä. Jos kentälle saa musiikkia, voi järjestää jäätanssit tai järjestää vaikka liukumiskisat.

Lähde: Neuvokas perhe

LUMIUKKOHIPPA

Yksi tai kaksi leikkijöistä valitaan lumiukoiksi (hippa). Lumiukko kaipaa kavereita ja muuttaa muita leikkijöitä lumiukoksi kosketuksella. Kiinni jääneet jäävät paikalleen liikkumaan kuin lumiukot. Muut voivat pelastaa hänet matkimalla hänen liikkeitään. Leikin alussa on tärkeää määrittää sopivat rajat alueelle ja leikin aikana vaihtaa hippaa tai hippoja riittävän usein. 

KUKA PELKÄÄ LUMIUKKOA?

Määritetään suorakulmion muotoinen leikkialue, jonka toiseen päähän kaikki leikkijät, paitsi lumiukko, kerääntyvät. Lumiukko menee alueen keskelle ja huutaa "kuka pelkää lumiukkoa?". Muut leikkijät vastaavat "en minä ainakaan!" ja yrittävät juosta lumiukon ohi alueen toiseen reunaan. Lumiukko ottaa muita kiinni. Kiinni otetut tulevat lumiukon avuksi keskelle hipoiksi. Toistetaan päästä toiseen juoksua, kunnes kaikki ovat keskellä.

LUMIUKKOTANSSI

Kootaan kaikki leikkijät piiriin ja kootaan yhdessä lumiukkotanssi. Jokainen leikkijä vuorollaan näyttää yhden liikkeen, miten lumiukko voisi tanssia. Kaikki toistavat liikkeen. Isompien lasten kanssa toistetaan aina myös edeltävät liikkeet ja lisätään loppuun uusi liike. Lopulta koossa on lumiukkotanssi, jota voi tanssia vaikka lumiukkolaulujen tahtiin.  

LUMIUKKO-POLTTOPALLO

Perinteinen polttopallo lumiukkotwistillä: lumiukko kaipaa kavereita ja saa heitä pyydystämällä lumipallolla (pehmopallo). Muut leikkijät ovat ringin sisällä ja väistelevät heittoja. Jos lumipallo osuu keskellä olijaan, tulee hän lumiukoksi auttamaan heitoissa. Leikin alussa kerrotaan, että pallolla ei saa osua päähän.

LUMIUKON TALVIOLYMPIALAISET

Lumiukko tykkää touhuta ulkona kavereiden kanssa ja järjestää silloin tällöin lumiukko-olympialaiset kavereidensa kanssa. Lajeina voi olla esim. lumipallonheitto (pituus- tai tarkkuusheitto esimerkiksi puuhun), lumiukkojuoksu tai lumiukkoviesti. Yhdessä lasten kanssa voi miettiä, miten lumiukko heittää ja juoksee, tai miten muuten lumiukko voi liikkua kuin juosten. Heittääkö lumiukko palloa esimerkiksi jalkojen välistä tai milloin lumiukko peruuttaa?

LAUTAPELIT PIHAPELEINÄ

https://www.suomenlatu.fi/ulkoile/perheliikunta/lautapelit-pihapeleina.html

LIIKUNNALLINEN JOULUKALENTERI (linkki)



© 2023 Liikkuva Muurame - Varhaiskasvatus, Virastotie 8, 40951 Muurame

Anssi Saiha, Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori
 
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita