POTKUA PERHEESEEN

"Yhteistyössä huoltajien kanssa lapsia innostetaan liikkumaan myös vapaa-ajalla erilaisissa tiloissa ja ulkona erilaisissa olosuhteissa." - VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN PERUSTEET


PERHELIIKUNTA

Perheliikunta voi olla esimerkiksi arkiliikuntaa lähiympäristön mahdollisuuksien mukaan sekä sisällä että ulkona. Se on myös leikkipuistojen, päiväkotien, koulujen, yhteisöjen ja yritysten perheliikuntapäiviä tai perheiden lomaliikuntaa. Tärkeää on ennen kaikkea yhdessäolo, vuorovaikutus ja porukalla touhuaminen niin, että eri-ikäiset ja -tasoiset liikkujat otetaan huomioon.

Arjen pyöritykseen sopivan perheliikunnan avulla voidaan tavoittaa erilaisia perheitä ja myös vähemmän liikkuvia aikuisia. Tavoitteena on löytää luontevia tapoja liikkua ja viettää aikaa yhdessä ja sen kautta lisätä koko perheen hyvinvointia. Se voi olla myös tavoitteellista harrastustoimintaa, mutta parhaimmillaan se on mukavaa yhdessä tekemistä ilman suorituspaineita.

Perheliikunta on myös paljon puhuttua laatuaikaa, joka merkitsee lasten sosiaaliselle, psyykkiselle ja fyysiselle kehitykselle paljon ja antaa aikuisellekin unohtumattomia hetkiä. Perheryhmissä aikuiset ja lapset tapaavat toisiaan ja vanhemmat saavat tukea omalle vanhemmuudelleen toisilta perheiltä.

Arkipäivisin perheet käyttävät yhteiseen aktiiviseen tekemiseen aikaa keskimäärin alle puoli tuntia. Viikonloppuisin yhteiseen tekemiseen kuluu aikaa hieman enemmän. Alle puolet lapsiperheistä liikkuu yhdessä 1–2 kertaa viikossa. Joka päivä yhdessä liikkuu viidesosa perheistä. Vaikka vanhempien tuki ja kannustaminen ovat tärkeitä, silti suurin osa lasten vanhemmista kannustaa lastaan fyysisesti aktiivisiin leikkeihin tai liikuntaan vain muutaman kerran viikossa. Vanhemmat voivat olla myös roolimalleina lapsilleen, sillä fyysisesti aktiivisten vanhempien lapset ovat yleensä muita lapsia aktiivisempia.  


LINKKEJÄ JA IDEOITA PERHEIDEN KANSSA TEHTÄVÄÄN YHTEISTYÖHÖN


LIIKUNTAMASKOTTI 

Liikuntamaskotti on esimerkiksi jokin pehmolelu, joka kiertää vuoro viikoin jokaisen lapsen luona. Viikolla hän liikkuu lapsen kanssa päiväkodissa ja viikonlopuksi hän lähtee lapsen kotiin jatkamaan liikuntaleikkejä. Maskotti kulkee liikuntarepussa, jossa ovat reissuvihko ja jumppakortteja. Jokainen lapsi suunnittelee viikollaan oman jumpan, joka toteutetaan yhdessä oman ryhmän kanssa. Ryhmän aikuinen dokumentoi tämän reissuvihkoon, ja viikonloppuna vanhemmat voivat taas kirjoittaa vihkoon mitä maskotin kanssa on tehty. 

Liikuntamaskotin voi toteuttaa myös niin, että maskotti lähtee vain viikonlopuksi lapsen luo ja maskotti reissuvihkoineen palautuu päiväkotiin aina maanantaina, jolloin luetaan viikonlopun aikana tehdyt liikuntasuoritukset. Vihkoon kirjataan miten ollaan liikuttu ja missä. 

Ryhmän aikuinen kokoaa reissuvihosta kaikki liikuntavinkit ja -paikat kaikille nähtäväksi, jotta jokainen perhe pääsee näkemään, mitä kaikkea liikuntaa lähiympäristössä voikaan toteuttaa.

Lähde: 100 pientä askelta (linkki)



POTKUA PERHEESEEN-TEMPAUKSET

© 2023 Liikkuva Muurame - Varhaiskasvatus, Virastotie 8, 40951 Muurame

Anssi Saiha, Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori
 
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita