TASAPAINOTAIDOT
Tasapainotaidot ovat kaiken liikkumisen perusta, sillä kaikessa liikkumisessa tarvitaan tasapainotaitoja. Tasapainotaidot jaetaan staattisiin ja dynaamisiin taitoihin. Staattinen tasapaino tarkoittaa paikallaan olevaa tasapainoa, kuten seisominen tai jokin tasapainoasento. Dynaaminen tasapaino tarkoittaa liikkeessä tarvittavaa tasapainoa, kuten portaita pitkin kävely, juokseminen tai luisteleminen. Dynaamista tasapainoa tarvitaan siis hyvin monissa liikuntasuorituksissa.
TASAPAINON TUKEMINEN ARJESSA
SEINÄMERKIT
- Seinälle kiinnitetty merkkejä (esim. Väriympyröitä / numeroidut muodot), joihin pitää osua jalalla/kädellä. Seinällä voi olla myös viivoja, joita pitkin pitää vierittää palloa.
LIIKKUMISTYYLIT
- Siirtymissä eri liikkumistyylit (varpaillaan, kantapäillä, eläintyylit, ulkosyrjillä kävely, hyppyradan (laattoja, teipin pätkiä ym.) läpi hyppiminen yhdellä/kahdella jalalla.
- TAI ESIM. SIIRTYMÄPUSSI
PATSASHYPYT
- Hyppy neliöltä/vanteelta jne. toiselle niin, että alastulossa jämähdät patsaaksi. (salissa, siirtymissä jne.)
HERNEPUSSIT
- Hypi merkittyä rataa pitkin hyppypussilla tai hernepussi pään päällä (esim. Salissa. Rata esimerkiksi tötsistä).
Miten tuen lapsen liikkumistaitoja?
Jotta liikkumistaitoja voidaan kehittää, tarvitsee lapsella olla ensin riittävän hyvät tasapainotaidot. Näin ollen on tärkeää tarjota lapselle lihas- ja tasapainoaistimuksia yhdistettynä tuntoaistimuksiin (esim. Metsä, temppuradat, siirtymissä erilaisten tasapainoalustojen / tasapainohaasteiden hyödyntäminen).
Liikkumistaitojen harjoittelun yhteydessä lapsi joutuu kohtaamaan myös ympäröivän tilan hahmottamisen. Siksi liikkumistaitojen harjoittelu on hyvä keino näkö-, lihasjänne- sekä tuntoaistimusten yhdistämiseksi. Mukavaa ja hauskaa liikkumistaitoharjoittelua on mm. seikkaileminen metsässä, koska siellä on luonnostaan paljon erilaisia liikkumisalustoja.
TASAPAINOPUSSI
Tulosta ja laminoi tasapainoilut pussiin - valitkaa pussista aina yksi tasapainoliike, jota teette.
YHDELLÄ JALALLA HYPPIMINEN Hypi yhdellä jalalla joku tietty reitti, esimerkiksi matto ympäri sen reunoja pitkin. tämän jälkeen vaihda jalkaa ja hypi sama reitti uudestaan.
TASAJALKAHYPPELY Hypi molemmilla jaloilla yhtä aikaa vanteista tehty reitti läpi tai muu matka.
KÄVELY TYYNY PÄÄN PÄÄLLÄ Aseta pään päälle tyyny tai hernepussi. lähde kävelemään eteenpäin. pussi ei saa pudota pään päältä, eikä käsillä saa pitää siitä kiinni. välillä voit vaihtaa suuntaa, niin että kävelet takaperin tai sivuttain.
VARPAILLAAN KÄVELY Kävele varpaillasi niin pitkänä kuin mahdollista. kädet voit vielä nostaa ylös vartalon jatkoksi.
KYYKYSSÄ KÄVELY Kävele kyykyssä ja mahdollisimman pienenä. kävele ensin hitaasti, mutta myöhemmin voit liikkua nopeammin, jos mahdollista.
RAPUKÄVELY Aseta mahan päälle hernepussi ja kävele rapukävelyä niin, ettei pussi putoa lattialle.
KARHUNKÄVELY Aseta selän päälle hernepussi ja kävele karhunkävelyä niin ettei pussi putoa selästä.
VAAKA Seiso yhdellä jalalla ja nosta toinen jalka vaakatasoon taakse niin, että ylävartalo kääntyy eteenpäin kohti lattiaa. kädet voit levittää sivuille.
KUKKO Seiso yhdellä jalalla. nosta toinen jalka koukkuun ja kädet ylös niin että sormenpäät koskettavat toisiaan.
JALKA JALAN PERÄÄN Kävele niin, että etummaisen jalan varpaat osuvat joka askeleella takimmaisen jalan kantapäähän. voit yrittää samaa myös takaperin.
KAVERIN KANSSA KULKEMINEN Liikkukaa parin kanssa siten, että hernepussi ei putoa lattialle. asettakaa hernepussi: -käsien väliin -olkapäiden väliin - selkien väliin -mahojen väliin -takapuolten väliin
HERNEPUSSI POLVIEN VÄLISSÄ Kävele tai hypi niin, että hernepussi on polviesi välissä.
PARIPEILI Parit seisovat lattialla kasvot toisiaan vasten. toinen parista tekee tasapainoa vaativan liikkeen, jota toinen parista yrittää peilikuvana jäljitellä. parit voivat vaihtaa vuoroja muutaman liikkeen jälkeen. lähde:tuomi 2009
TASAPAINORATA Tehkää huoneeseen rata, missä hyödynnätte pöytiä, tuoleja, mattoja, tyynyjä, jalanjälkiä yms. välineitä. tarkoituksena on kulkea rataa erilaisten materiaalien päällä, koskematta maahan.